Literatuur (Ned.)

Woei-Lien Chong, Filosofie met de vlinderslag: de daoïstische levenskunst van Zhuangzi (Damon, 2016). Nu reeds in de vierde druk!

In dit boek laat ik zien, dat Laozi en Zhuangzi behoren tot het wereldwijd verbreide genre dat Han De Wit “contemplatieve psychologie” noemt: de kennis en methoden die in spirituele tradities worden gebruikt om de beoefenaar te begeleiden in een proces van innerlijke transformatie, op basis van contemplatieve oefening.

Woei-Lien Chong, Leren laveren: een daoïstisch curriculum voor de levensweg. Damon, 23 april 2024.

Leren laveren is het vervolg op Filosofie met de vlinderslag, en gaat dieper in op de rol van het lichaam in de beoefening.

Het laat met name zien, dat sleuteltermen als Dao en wuwei alleen kunnen worden begrepen door de beoefenaar die, ten eerste, is ingewijd in het mysterie dat Laozi beschrijft in zijn eerste aforisme en, ten tweede, zijn of haar gewaarzijn van dit mysterie vergroot en verdiept via de lichaamsgerichte meditatieve oefeningen die in Laozi en Zhuangzi worden beschreven.

René Ransdorp, Zwervend met Zhuangzi: wegwijs in de taoïstische filosofie, Damon, 2007.

Dit was het eerste Nederlandstalige boek dat een systematische uitleg gaf van een aantal centrale thema’s in de daoïstische filosofie, op basis van de originele teksten en commentaren in het Chinees.

Woei-Lien Chong, “In memoriam René Ransdorp”, in Tijdschrift-Filosofie, jrg. 27, nr. 4 (juli/augustus 2017), pp. 34-38.
Klik op de Download-knop hieronder om het artikel te lezen.

Kristofer Schipper, Zhuang Zi: de volledige geschriften (Uitgeverij Augustus, 2007)

De grote vertaling van de Innerlijke, Uiterlijke en Gemengde Geschiften van Zhuangzi door een internationaal vermaard kenner van het daoïsme, emeritus hoogleraar in Parijs en Leiden, en daoïstisch priester. In 1997 publiceerde Schipper al een vertaling van alleen de Innerlijke Geschriften (de eerste zeven hoofdstukken van Zhuangzi), bij Meulenhoff.

Kristofer Schipper, Tao: de levende religie van China (Meulenhoff, 1988)

Schippers eigen vertaling van zijn befaamde Franstalige werk Le corps taoïste: corps physique, corps social, Parijs: Fayard,1982. Als daoïstisch priester kende Schipper de daoïstische religie, die vijf tot zes eeuwen na Laozi en Zhuangzi ontstond, van binnenuit.

Michel Dijkstra (red.), Inleiding taoïstische filosofie (ISVW Uitgevers, 2015). Nu reeds in de zesde druk.

Met bijdragen van Michel Dijkstra, René Ransdorp, Woei-Lien Chong, en Jan De Meyer. Mijn bijdrage is te vinden op pp. 79-11: Woei-Lien Chong, “Zhuangzi en wuwei: handelen vanuit het innerlijke centrum”.

Jan De Meyer, De geschriften van Liezi: de taoïstische kunst van het relativeren (Uitgeverij Augustus, 2008)

Jan De Meyer, Wunengzi: Nietskunner. Het taoïsme en de bevrijding van de geest (Uitgeverij Augustus, 2011). Zie voor meer titels ook zijn lemma op Wikipedia.